Από τον Σπύρο Μουζακίτη

Θέλεις να γίνεις influencer και δεν ξέρεις πώς να ξεκινήσεις;

Το influencer marketing έχει πλέον εξελιχθεί σε μια κυρίαρχη τακτική των επιχειρήσεων, στην προσπάθειά τους να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Τα μεγάλα brands απευθύνονται στους influencers περισσότερο από κάθε άλλη φορά και δεν είναι περίεργο το ότι όλοι θέλουν να γίνουν influencers στον τομέα τους.

Εάν λοιπόν είσαι κι εσύ ένας από αυτούς, θέλεις δηλαδή να ασκείς επιρροή στα social media και επίσης να αρχίσεις να βγάζεις χρήματα με αυτή την ασχολία, τότε διαβάζεις το σωστό άρθρο. Να έχεις υπόψιν πως το να γίνεις influencer θέλει πολλή δουλειά, συνέπεια και γνώση του αντικειμένου σου.

Παρακάτω θα διαβάσεις τα πρώτα βήματα που θα πρέπει να κάνεις για να ξεκινήσεις αυτή τη νέα καριέρα!

Επέλεξε την εξειδίκευσή σου

Πριν ξεκινήσεις την πορεία σου ως influencer, θα πρέπει να έχεις αποφασίσει ποιος είναι ο τομέας που θα καταπιαστείς. Πρέπει δηλαδή να γνωρίζεις ποιο είναι το αντικείμενο που γνωρίζεις καλά και το αγαπάς, ώστε να το γνωρίσεις ακόμα καλύτερα. Μόνο έτσι θα δημιουργήσεις αξιόπιστο περιεχόμενο, το νούμερο ένα συστατικό για την επιτυχία σου στον χώρο των social media.

Βελτιστοποίησε το προφίλ σου στα social media

Μόλις διαλέξεις τον τομέα που σε παθιάζει, θα πρέπει να αποφασίσεις σε ποιες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα βελτιστοποιήσεις το προφίλ σου. Να έχεις στο μυαλό σου ότι οι περισσότεροι influencers είναι δημοφιλείς μόνο σε ένα ή το πολύ δύο social media. Είναι λοιπόν καλύτερο να εστιάσεις τις προσπάθειές σου σε ένα ή δύο κανάλια.

  • Αλλαγή σε επαγγελματικό λογαριασμό: Αν σκοπεύεις να γίνετε influencer, πρέπει να έχεις επαγγελματικό λογαριασμό, καθώς αυτή η κίνηση θα σου δώσει περισσότερες επιλογές. Οι περισσότερες πλατφόρμες, όπως το Instagram και το Facebook, διαθέτουν τη δυνατότητα δημιουργίας επιχειρηματικού λογαριασμού στις ρυθμίσεις του προφίλ.
  • Ελκυστικό βιογραφικό σημείωμα: Το βιογραφικό σου είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει κάποιος όταν επισκέπτεται το προφίλ σου. Θα πρέπει να αφηγείται την ιστορία σου με ελκυστικό τρόπο. Θα πρέπει επίσης να παρέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες για εσένα (ονοματεπώνυμό, τοποθεσία, στοιχεία επικοινωνίας, τομείς εξειδίκευσης).
  • Φωτογραφία προφίλ και εξωφύλλου: Πρόσθεσε μια φωτογραφία προφίλ και μια φωτογραφία εξωφύλλου, καθώς αποτελούν επίσης σημαντικά στοιχεία για τον λογαριασμό σου. Οι άνθρωποι συχνά αναγνωρίζουν ένα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη φωτογραφία προφίλ, οπότε πρέπει να επιλέξεις προσεκτικά τη φωτογραφία.

Μελέτησε και κατανόησε το κοινό σου

Πριν ξεκινήσεις να δημιουργείς περιεχόμενο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρέπει να κατανοήσεις το κοινό-στόχο. Οι influencers έχουν επιρροή και ισχυρούς δεσμούς με το κοινό τους. Για να γίνεις influencer, είναι σημαντικό να ξέρεις σε ποιους απευθύνεσαι και στη συνέχεια, να δημιουργήσεις μια πιστή βάση οπαδών.

Για να καταλάβεις το κοινό σου, μπορείς να ξεκινήσεις από την ανάλυση των ήδη υπαρχόντων followers. Πάρε πληροφορίες για τα δημογραφικά στοιχεία και τα ενδιαφέροντά τους.

Δημιούργησε σχετικό περιεχόμενο

Το επόμενο βήμα είναι να δημοσιεύεις χρήσιμο και σχετικό περιεχόμενο. Όσο περισσότερο ασχοληθείς με το κοινό σου, τόσο περισσότερο θα επηρεάζονται οι άνθρωποι από τις απόψεις και τις συστάσεις σου.

Βασική προϋπόθεση για να γίνεις καλός influencer είναι οι ακόλουθοί σου να σε ακούνε πραγματικά. Πρέπει να διαμορφώσεις μια στρατηγική περιεχομένου και να δώσεις απόλυτη προτεραιότητα σε δημοσιεύσεις που ενδιαφέρουν το κοινό σου.

Να είσαι συνεπής με τη συχνότητα των δημοσιεύσεων

Αφού αποφασίσεις τι είδους περιεχόμενο θα δημοσιεύεις, πρέπει να οριστικοποιήσεις τη συχνότητα και το χρονοδιάγραμμα των δημοσιεύσεων. Οι αλγόριθμοι των περισσότερων social media προτιμούν τους λογαριασμούς που δημοσιεύουν τακτικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το Instagram, καθώς απαιτεί μεγάλη συχνότητα αναρτήσεων, αν στόχος είναι η αυξημένη ορατότητα.

Η συχνότητα είναι δική σου επιλογή. Μπορείς να δημοσιεύεις δύο-τρεις φορές την εβδομάδα. Επίλεξε τις ημέρες και τις ώρες που θα δημοσιεύεις και φρόντισε να είσαι συνεπής.

Μην αγνοείς τα σχόλια του κοινού σου

Μόλις αρχίσεις να δημοσιεύεις περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συχνά θα λαμβάνεις σχόλια στις αναρτήσεις σου. Για έναν influencer, είναι σημαντικό να συνδεθεί με τους οπαδούς του, επομένως, δεν μπορείς να αγνοήσεις αυτά τα σχόλια. Είναι καλή πρακτική να απαντάς στα σχόλια και να δίνεις απαντήσεις σε ερωτήσεις.

Ένας άλλος τρόπος για να συνδεθείς με το κοινό σου είναι να τους κάνεις μια ερώτηση και να ξεκινήσεις μια συζήτηση για ένα θέμα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ενημέρωσε ότι επιθυμείς συνεργασίες

Επικοινώνησε στον κόσμο πως είσαι influencer, δήλωσε πως ενδιαφέρεσαι για συνεργασίες με επιχειρήσεις. Μπορείς να γράψεις στο βιογραφικό σου πως είσαι influencer, δώσε τα στοιχεία επικοινωνίας σου για πιθανούς πελάτες.

Φυσικά, μπορείς επίσης να στείλεις προτάσεις σε εταιρίες, εξηγώντας τι μπορείς να προσφέρεις.

Published On: January 15th, 2024 / Categories: Digital Marketing, Social Media / Tags: , /